Search
Close this search box.

قوانین دعاوی ملکی چیست و به چند دسته تقسیم می شود؟

قوانین دعاوی ملکی به مقررات قانونی در زمینه رسیدگی به اختلافات مربوط به مالکیت، تصرف و استفاده از املاک گفته می شود. قوانین دعاوی به منظور حفظ حقوق مالکیت و تامین نظم در معاملات ملکی تنظیم شده و امروزه پرونده های قضایی زیادی را به خود اختصاص داده است. لازم به ذکر است این نوع دعاوی شامل موضوعاتی اعم از تجاوز به ملک، تخلیه مستاجر، دعاوی مربوط به تقسیم املاک مشترک و دیگر موارد مرتبط با مالکیت و استفاده از املاک می باشد. در این مقاله قصد داریم به بررسی انواع دعاوی ملکی بپردازیم پس با ما همراه باشید.

قوانین دعاوی ملکی چیست

دعاوی ملکی چیست؟

دعاوی ملکی یکی از مهمترین بخش حقوق ملکی بوده که به اختلافات و پرونده‌ های حقوقی در زمینه مالکیت، تصرف و استفاده از املاک و مستغلات اطلاق می شود. این نوع دعاوی شامل مواردی اعم از تجاوز به ملک، تخلیه مستاجر، تقسیم ملک مشترک، اختلاف نظر در مورد حقوق مالکیت، فسخ و خلافی در قراردادهای خرید و فروش، حق پیش خرید می باشد. لازم به ذکر است شما با انتخاب بهترین وکیل دعاوی ملکی تهران میتوانید در کمترین زمان ممکن به حق و حقوق خود برسید.

انواع دعاوی ملکی

دعاوی ملکی به انواع مختلفی تقسیم می شود که هر یک از آنها دارای ویژگی و کاربردهای خاصی هستند. در ادامه، به بررسی انواع دعاوی ملکی خواهیم پرداخت:

دعاوی ملکی کیفری

در دعاوی ملکی کیفری، تخلفات قانونی در ارتباط با املاک و مستغلات رخ می‌ دهد و به نوعی حقوق مالکیت دیگران را نقض می‌ کنند. لازم به ذکر است دعاوی کیفری در حفظ حقوق مالکیت، ایجاد نظم اجتماعی و حمایت از حقوق افراد نقش بسزایی دارد. یکی از رایج ترین دعاوی کیفری، تصرف عدوانی بوده که در آن فرد به صورت غیرمجاز و بدون اجازه مالک، به ملک تصرف می کند. علاوه بر این مواردی اعم از جعل اسناد ملکی، خیانت در امانت، ساخت و سازهای غیرمجاز و عدم دریافت مجوزهای قانونی جزو دعاوی ملکی کیفری محسوب می شود.

بیشتر بخوانید: ورود غیرمجاز به ملک دیگران جرم است؟

دعاوی ملکی حقوقی

دعاوی ملکی حقوقی شامل موضوعاتی اعم از اموال غیرمنقول، مالکیت، اجاره، تصرف و تفکیک املاک است. لازم به ذکر است اختلافات دعاوی حقوقی در دادگاه‌ های حقوقی رسیدگی و مطرح می‌ شوند. هدف اصلی این دعاوی حفظ حقوق مالکیت افراد و ایجاد عدالت در حوزه املاک بوده و رسیدگی به این دعاوی به مدارک و مستندات دقیق نیاز دارد. مهمترین دعاوی ملکی حقوقی شامل مواردی اعم از الزام به تنظیم سند رسمی، الزام به تحویل ملک، الزام به فک رهن، مطالبه اجرت المثل، دستور فروش ملک مشاع و غیره می باشد.

دعاوی ملکی ثبتی

دعاوی ملکی ثبتی

دعاوی ملکی ثبتی به اختلافات قانونی مرتبط با ثبت اسناد، املاک و مستغلات گفته می شود که این دعاوی در مراجع ثبتی یا دادگاه‌ های ویژه رسیدگی می‌ شود. دعاوی ثبتی شباهت زیادی به دعاوی حقوقی دارد و به منظور تامین حقوق مالکیت افراد و اطمینان از صحت اطلاعات ثبتی انجام می شود. این نوع دعاوی شامل مسائل مربوط به اثبات مالکیت، ابطال سند، اجرای ثبت، اعتراض به ثبت مالکیت دیگران، توقف عملیات اجرایی و اختلافات ناشی از اسناد ثبتی است.

دعاوی مالکیت

دعاوی مالکیت به اختلافات حقوقی افراد در زمینه حق مالکیت، تقسیم ارث و میراث گفته می شود. زمانی که دو یا چند نفر ادعای مالکیت بر یک ملک را دارند یا یکی از طرفین به تصرف غیرقانونی ملک دیگری اعتراض دارد، دعاوی مالکیت مطرح می شود. در این دعاوی باید با مستندات قانونی شکواییه خود را ارائه دهند و رسیدگی به دعاوی مالکیت در محاکم عمومی و دادگاه صورت می گیرد.

دعاوی اجاره

دعاوی اجاره به اختلافات بین مالک و مستاجر در زمینه قراردادهای اجاره، حقوق و تکالیف بین آنها اطلاق می شود. این دعاوی شامل عدم پرداخت اجاره، تعیین شرایط اجاره، تخلیه ملک، شرایط نگهداری و تعمیرات، و نقض متن قرارداد می باشد. لازم به ذکر است در این نوع دعاوی هر یک از طرفین با ارائه سند و شواهد قانونی می توانند حقوق خود را در دادگاه پیگیری کنند.

دعاوی خرید و فروش ملک

دعاوی خرید و فروش ملک به اختلافات حقوقی مرتبط با انتقال مالکیت املاک اعم از نقض قراردادهای فروش، عدم پرداخت ثمن معامله، عدم انجام تعهدات مالی، مشکلات مربوط به ثبت مالکیت و کیفیت ملک گفته می شود. در این نوع دعاوی، ارائه مستندات قانونی همچون قرارداد خرید و فروش و مدارک ثبت از اهمیت ویژه ای برخوردار است.

دعاوی تفکیک مالکیت

دعاوی تفکیک مالکیت

دعاوی تفکیک مالکیت زمانی مطرح می‌ شود که چند مالک بر یک ملک مشترک اختلاف دارند و نیاز به تقسیم آن به قطعات مجزا است. در این دعاوی وکیل و مالکان می‌ توانند درخواست تفکیک ملک را به دادگاه ارائه دهند تا ارزش ملک و نقشه های تفکیکی بررسی شود.

دعاوی مربوط به مسائل ساختمانی

دعاوی مربوط به مسائل ساختمانی به اختلافات حقوقی میان سازندگان، مالکان و پیمانکاران اطلاق می شود. جالب است بدانید این نوع دعاوی شامل مشکلاتی اعم از تخریب یا بازسازی، عدم رعایت استانداردهای ساختمانی، پروانه ساخت و ساز، تاخیر در اتمام کار، نقض قرارداد می باشد.

دعاوی مربوط به حقوق همسایه

این نوع دعاوی شامل مسائل مربوط به مزاحمت‌ های صوتی، تخریب دیوارها، نقض قوانین مربوط به تفکیک اموال، نورگیری و حق عبور است. افراد در این دعاوی میتوانند با ارائه مستندات و شواهد در دادگاه مشکلات خود را برطرف کنند.

نتیجه گیری
با توجه به مطالب ذکر شده در بالا نتیجه می گیریم قوانین دعاوی ملکی مرتبط به حل و فصل اختلافات مرتبط با املاک و مستغلات است. قوانین دعاوی ملکی شامل موضوعاتی اعم از دعاوی کیفری، دعاوی حقوقی و ثبتی، مالکیت، اجاره، انتقال حقوق است. این قوانین در حفظ حقوق مالکیت، تنظیم روابط و قراردادها و امنیت قانونی در معاملات ملکی نقش بسزایی دارد.

مطالب مرتبط
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *