Search
Close this search box.
خلع ید یا تصرف عدوانی چه فرقی دارد؟

تفاوت خلع ید و تصرف عدوانی در چه مواردی است؟

تفاوت خلع ید و تصرف عدوانی در چیست؟ این سوالی است که در صورت درگیر شدن با مسائل مرتبط با دعاوی ملکی مربوط به تصرف اموال شما توسط دیگران احتمالا با آن مواجه شده اید. اگر قصد ثبت شکایت و طرح دعاوی از فرد تصرف کننده را دارید، احتمالا با معنای خلع ید و تصرف عدوانی آشنایی دارید. در این مقاله قصد داریم تفاوت خلع ید و تصرف عدوانی را برای شما مطرح کنیم. با اطلاع از تفاوت های این دو می توانید با آگاهی کامل برای طرح شکایت خود اقدام کنید و از حکم قانونی صادر شده توسط دادگاه بهره مند شوید.

8 تفاوت عمده خلع ید و تصرف عدوانی

8 فرق مهم خلع ید و دعاوی تصرف عدوانی

دعاوی تصرف عدوانی و خلع ید هر دو برای رسیدگی به دعاوی ملکی قابل ثبت هستند و از جهت رسیدگی قانونی شباهت های فراوانی دارند. ممکن است به دلیل تصرف اموال منقول یا غیر منقول خود قصا طرح شکایت از یک نفر را داشته باشید اما ندانید باید برای طرح دعاوی از کدام یک استفاده کنید. در ادامه قصد داریم 8 تا از مهم ترین تفاوت های خلع ید با تصرف عدوانی را عنوان کنیم.

نوبت رسیدگی

به طور کلی دعاوی خلع ید دارای تشریفات دادرسی است و بنابراین برای رسیدگی به شکایت های مطرح شده در این حیطه باید نوبت رسیدگی صادر شود و تشریفات مربوطه انجام شود. در مقابل دعاوی تصرف عدوانی تشریفات به این شیوه ندارد و بعد از طرح شکایت امکان رسیدگی به آن خارج از نوبت وجود دارد. بنابراین اگر برای صدور حکم عجله دارید، می توانید طرح دعاوی خود را به این شیوه انجام دهید.

زمان اجرایی شدن حکم

دعوای خلع ید حتی در صورت انجام تمام مراحل توسط بهترین وکیل دعاوی ملکی در تهران احتیاج دارند تا تشریفات دادرسی برای حکم نهایی گذارنده شوند و بنابراین تا پیش از صدور حکم نهایی امکان اجرایی شدن ندارند. با این وجود در صورتی که طرح دعاوی تصرف عدوانی انجام شود، نیازی نیست تا پایان مراحل صدور حکم قطعی بمانید و می توانید بلافاصله بعد از صادر شدن حکم برای اجرایی نمودن آن اقدام کنید.

اموال منقول یا غیر منقول

یکی از مهم ترین مواردی که جامعه هدف شکایت های تصرف ملک و اموال را از هم جدا میکند، منقول یا غیر منقول بودن آن ها از نظر قانون است. اگر می خواهید برای تصرف اموالی مانند خودرو، لوازم خانگی یا سایر اشیا قابل حمل طرح شکایت کنید، نمی توانید دعاوی تصرف عدوانی را مطرح کنید. به طور کلی یکی از بزرگترین تفاوت های خلع ید با تصرف عدوانی در نوع اموالی است که می تواند برای آن ها طرح شکایت شود. دعاوی خلع را می توان برای تصرف هر دو اموال منقول یا غیر منقول مطرح کرد.

بیشتر بخوانید: تقسیم ارث و میراث در زمان حیات

هزینه دادرسی

با توجه به متن دقیق قانون، دعاوی که به صورت تصرف عدوانی مطرح می شوند، غیر مالی هستند. به این معنا که هزینه دادرسی برای این دعاوی حکمی مشابه سایر دعاوی غیر مالی دارد. بر خلاف دعاوی تصرف عدوانی، خلع ید هزینه دادرسی متغییر دارد و بر اساس قیمت ملک توسط کارشناس حقوقی تعیین و شکایت کننده موظف به پرداخت خواهد بود.

تفاوت حقوقی یا کیفری بودن

از نظر کیفری، تصرف عدوانی ممکن است به عنوان یک جرم شناخته شود که با جرائم مانند سرقت یا تجاوز به حقوق ملکی تطابق دارد. در مقابل، خلع ید به تعهدات قراردادی یا تخلف از تعهدات مالی مرتبط با حقوق ملکی ارتباط دارد و ممکن است در قالب دعاوی حقوقی مورد رسیدگی قرار گیرد. بنابراین تصرغ عدوانی هم حقوقی و هم کیفری است. در مقابل خلع ید کیفری نیست و نیم توانید در چنین دادگاه هایی آن را مطرح کنید.

حکم حبس

از آن جایی که خلع ید کیفری نیست، بنابراین احکام حبس و سایر مجازات های کیفری برای این دعاوی صادر نخواهد شد. اکا از آن جایی که تصرف عدوانی حقوقی و کیفری است، در صورت لزوم و با توجه به نظر قاضی، امکان حکم مجازت کیفری نیز وجود دارد. مجازات دعاوی تصرف عدوانی از یک ماه تا یکس ال حبس بسته به شریط پرونده متغییر است.

اثبات سوء نیت

با توجه به آن که برخی دعاوی تصرف عدوانی، کیفری است، باید ثابت شود فرد از طرح شکایت سو نیت ندارد. با توجه به سنگین بودن مجازات های این دعاوی لزوم اثبات عدم وجود نیت بد قبلی برای طرح این دعاوی قابل توجیه است. با این حال اگر قصد طرح شکایت تصرف عدوانی حقوقی یا خلع ید را دارید، نیازی به اثبات عدم سو نیت وجود ندارد. صرف ارائه مدارکی برای اثبات تصرف غیر قانونی برای دادگاه و قاضی کافی خواهد بود.

اثبات مالکیت

توجه داشته باشید که اگر قصد طرح دعاوی تصرف عدوانی را دارید، لازم است حتما سبق تصرف خودتان نیز اثبات شود. به این معن که ابتدا ثباید ثابت کنید خود شما دست به تصرف اموال مورد شکایت نزده اید. در صورتی که دعاوی خلع ید مطرح شوند، صرفا سند یا مدارکی دال بر اثبات مالکیت کافی است.

مطالب مرتبط
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *